Klassisk kjole – mønsteret

Jeg kan li’ at sy, og jeg kan li’ når resultatet bliver godt!

Jeg har mest syet børnetøj og “ting” til boligen (gardiner, puder, dækservietter, penalhuse, små tasker osv.), men en enkelt gang i mellem har jeg da også syet tøj til mig selv. Grunden til, at jeg IKKE har syet ret meget til mig selv er, at jeg ikke bliver tilfreds. Min krop, er ikke lavet over “standard-læsten for kroppe”, og jeg har simpelthen ikke haft den nødvendige viden til at lave de meget nødvendige tilretninger. …og så er jeg også lidt “perfektionistisk” anlagt = Mit tøj skal ligne “en million” og ikke noget der lige er “klampet” sammen.

På et tidspunkt stødte jeg lidt tilfældigt på Signe Eriksens hjemmeside. Her ligger en masse videoer af forskellige sy-tricks og hun udgiver sammen med Maria et skønt online-magasin Sysiden. Denne måneds mønster er en “klassisk kjole”, -og jeg tog en dyb indånding, og begyndte at læse magasinet og se videoer.

I Frederikssund ligger Syhjørnet, en dejlig velassorteret butik, hvor personalet havde tid til at vejlede mig, og jeg kom hjem med flot grå-meleret stof til min kjole (og et lille stykke af et andet gråt stykke, som jeg gerne vil have en nederdel i – september måneds mønster på Sysiden).

Stor-barm-tilretning, har jeg aldrig før givet mig i kast med. Jeg kan huske en enkelt gang, hvor jeg har rykket bryst-indsnittet en smule. Men med forklaring i magasinet og medfølgende video guidede mig igennem, den første del. Så kom min mor forbi og hjalp mig med at holde mønsterpapiret fast og afsætte nye mærker, så brystpunktet (der hvor brystet er højest) også kom på mønsterpapiret – afsat korrekt. Det medførte at både bryst- og taljeindsnittene skulle rykkes lidt igen.

Stor Barm Tilretning på Klassisk kjole (og toppe i fast stof).
Stor Barm Tilretning på Klassisk kjole (og toppe i fast stof).

Prøveopsyning i lærred, så jeg kunne få “syn for sagen”.

Opsyning i (billigt) lærred af Klassisk kjole.
Opsyning i (billigt) lærred af Klassisk kjole.

På facebook-gruppen “Sylokalet Skaberlyst” kommenterede Signe min prøveopsyning med: “…jeg ville overveje at sy indsnittene lidt mindre dybe foran. Det ser ud som om de giver et lige rigeligt voldsomt knæk i taljen. Ret ofte skal indsnittene i taljen være 0,5 mm mindre end der er markeret på mønsteret. Hvis du syr meget nøjagtigt efter markeringerne på mønsteret kan det også være derfor det ser lidt “hakket” ud. Man skal sy i en runding på midten, og der kommer man automatisk til at “snyde hjørner”, så indsnittet ikke bliver så dybt – det giver et mere harmonisk udtryk”.

Det vil jeg selvfølgelig forsøge at huske næste gang jeg skal lave lodrette indsnit.

Signe (og en del andre gæve sypiger) gav mig i øvrigt også en flot tilbagemelding på mit spørgsmål om, hvordan jeg bør presse mine indsnit. Det korrekte er: “… vandrette indsnit stryges OPAD, så der ikke kan ligge støv eller regndråber på kanten, og lodrette indsnit stryges MOD midt for/midt bag, så øjet “glider af” indsnittet, når man ser på tøjet forfra eller bagfra”.

Kjolen blev herefter klippet i “det rigtige” grå stof, indsnit syet, og en usynlig lynlås, sat i sidesømmen, så kjolen blev lettere at tage af og på. I morgen (efter arbejde) skal jeg i kast med belægningerne. Og jeg har besluttet at der skal være tittekant i turkis rundt i hals- og ærmegab. …og muligvis også for neden?

Indtil videre er jeg meget tilfreds med mit bud på “Klassisk kjole”.

 


Udgivet

i

af

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.